Zo zet je de RowErg in bij revalidatie na een blessure
Het herstellen van blessures en revalideren kan een uitdagend proces zijn. De RowErg kan een waardevol hulpmiddel zijn bij dat proces. De roeimachine heeft weinig impact op de gewrichten, wat het ideaal maakt voor het opbouwen van mobiliteit en het versterken van spieren na een blessure. In deze blog vertelt Oscar Rijneveld, gepassioneerd sporter én managing director van Concept2 Benelux, hoe je de Concept2 Indoor Rower effectief inzet om revalidatieprogramma’s te verrijken en je sporters te helpen bij hun herstelproces.
Pas de training aan op de individuele behoeften
Ik schreef al eerder een blog over hoe je de RowErg, de SkiErg en de BikeErg kunt inzetten voor blessurepreventie. Maar je hebt natuurlijk niet alles in de hand wat je sporters doen. Heeft een sporter toch een blessure opgelopen, dan kun je de Concept2-apparaten, en zeker de RowErg, ook inzetten om te revalideren. Elke sporter is uniek, dus ook elke blessure en revalidatie is dat. Pas het gebruik van de RowErg aan op de individuele behoeften en mogelijkheden van de sporter. Begin met lichte weerstand en een rustig tempo en bouw geleidelijk de intensiteit, weerstand en duur op naarmate de sporter sterker en fitter wordt. Houd de voortgang en het comfortniveau van de sporter goed in de gaten en pas de training aan als dat nodig is.
Werk aan mobiliteit en kracht
De RowErg is een prima hulpmiddel om mobiliteit te ontwikkelen en kracht op te bouwen tijdens het revalidatieproces. Help sporters om de juiste techniek te beheersen en zich te concentreren op het gebruik van specifieke spiergroepen die relevant zijn voor hun blessure. Moedig hen aan om beetje bij beetje hun bewegingsbereik te vergroten en te werken aan het versterken van de aangedane spieren.
Monitor de voortgang
Volg de voortgang van de sporters tijdens het revalidatieproces en evalueer regelmatig de prestaties. Pas de training aan op basis van de vooruitgang, beperkingen en doelen van de sporter. Stimuleer sporters, maar nodig ze vooral ook uit om open te communiceren over eventuele ongemakken of uitdagingen die ze ervaren.
Geef instructies
Als sportschoolhouder is het ook belangrijk om sporters te voorzien van de nodige instructie. Dan hebben we het niet alleen over hoe je de RowErg moet gebruiken, maar ook over het belang van warming-up, cooling-down en herstel. Dat vergeten enthousiaste sporters weleens.
Dring aan op overleg met medische professionals
Dring er bij je sporters op aan dat ze altijd in overleg blijven met de medische professionals, zoals artsen, fysiotherapeuten en revalidatiespecialisten. Overleg desnoods zelf met hen om een duidelijk begrip te krijgen van de blessure, revalidatiedoelen en eventuele beperkingen voordat je de RowErg in het programma opneemt.
Meer weten?
Benieuwd welk apparaat het best bij jouw sportschool past? In deze blog geven we je handvatten om een goede keuze te maken. Wil je persoonlijk advies? Neem even contact op. Stuur een mailtje of bel even naar 020-3 450 010. We leren je graag kennen. We maken na een gesprek graag een offerte op maat, zodat je inzicht krijgt in wat de kosten zijn.