Kun je fitnessen met een blessure?
Een blessure is heel vervelend en pijnlijk! Maar gelukkig staat een blessure beweging niet in de weg. Sterker nog; door gecontroleerd in beweging te blijven, werk je aan je herstel én blijf je fit. In dit artikel zoomen we in op het belang van fitnessen met een blessure.
Alternatieve beweging
Voor sporters is het ontzettend belangrijk om fit te blijven en hun energie kwijt te kunnen. Je wilt nu eenmaal niet compleet stilvallen. Hoe je beweegt en wat je wel of niet kunt bewegen hangt af van de plek en ernst van de blessure. Het is echt maatwerk. Kies daarom een andere vorm van fitness, om de geblesseerde plek te ontlasten. Met een alternatieve beweging kun je je algemene fitnesslevel op niveau brengen of verbeteren. Het kan zijn dat je in een specifieke beweging en in je prestaties iets teruggaat, maar je blijft wel in vorm!
Een voorbeeld:
Je hebt een tussen ribblessure. We raden dan af om workouts te doen op de RowErg, want daarmee loop je het risico te gaan overbelasten. Een exercitie op de BikeErg is weer wél een goed alternatief. Het bovenlijf zal in prestaties iets afnemen, maar je vasculair systeem hou je wel op orde. Door het bloed flink te laten stromen en de geblesseerde plek vrij te houden werk je aan zowel de conditie als het herstel.
Ga niet méér trainen
Hoe intens kun je eigenlijk trainen met een blessure? Ons advies is: ga geen gekke dingen doen. Rust is ook van groot belang voor je herstel. Ga vooral niet intensiever trainen om te compenseren. Probeer de frequentie aan te houden van de workouts vóór de blessure, maar dan met een andere beweging. Door gezond verstand te gebruiken en goed te luisteren naar het lichaam kom je al heel ver.
Twijfel je? Bezoek een specialist die je goed kan adviseren en helpen het laatste stuk van het herstelproces te volmaken. Bij een ernstige blessure is het sowieso aan te raden een specialist te raadplegen.
Prestaties opbouwen
Eigenlijk staat het conditioneel verbeteren met behulp van de RowErg, SkiErg of BikeErg bijna los van het herstel. Het gaat namelijk om mobiliteit. Voel je dat je weer in staat bent om de beweging uit te voeren? Dan kun je weer rustig je prestaties opbouwen.
Tip! Wist je dat sporters de voortgang van het herstel handig kunnen meten dankzij DataErg? Al onze machines werken met een lucht en vliegwiel en zetten het wattage om in data. Door een programma te volgen kunnen sporters de voortgang monitoren.