Je roeimachine onderhouden: met deze tips gaan roeimachines veel langer mee
Je wilt natuurlijk dat jouw roeimachine zo lang mogelijk mee gaat. Bij elk product leveren we daarom een uitgebreide handleiding, maar we snappen dat je betere dingen te doen hebt dan dit helemaal doorlezen. Daarom hebben we de belangrijkste onderhoudstips per onderdeel voor je roeimachine op een rijtje gezet voor je.
Regelmatig het loopvlak schoonmaken
Reinig het loopvlak regelmatig, want dit is het meest gebruikte onderdeel. Gebruik hier blauwe ruiten reiniger voor. Het maakt niet uit of je dit van een A-merk loopt of van de Aldi, zolang het maar geen zuurhoudend middel is. Gebruik je een zuurhoudend middel als chloor of azijn, dan slaat dit uit op het roestvrije staal van je roeimachine. Gewoon een doekje en blauwe ruiten reiniger zijn voldoende. Wanneer dit nodig is hangt af van de intensiteit van het gebruik.
Loopt het bankje wat korrelig? Misschien zit er dan wat vuil tussen de rolletjes. Deze rolletjes zijn van een zachter materiaal dan het loopvlak. Duw met je duim de doek tegen het loopvlak en poets dan de contactvlakken schoon terwijl het rolt. Haal voorzichtig de vuiligheid uit de rollers.
Elke 50 uur de ketting smeren
De ketting heeft een smeernorm van 50 uur, wat betekent dat hij elke 50 uur schoongemaakt moet worden. Bij professioneel gebruik komt dit neer op 1x per week en bij thuisgebruik op zo’n 1 tot 2x per jaar. Schoonmaken is simpel: veeg alle viezigheid eraf met een oude doek. Je kunt de ketting daarna inoliën, het liefst met 'gewone' smeerolie.
Wissel de batterijen 1x per anderhalf jaar
Bij het loopvlak en de ketting is de frequentie van het onderhoud afhankelijk van het gebruik, maar bij de batterij is de onderhoudstijd hetzelfde voor privégebruik en professioneel gebruik. De batterijen van de roeimachine moeten namelijk minimaal 1x per anderhalf jaar gewisseld worden, ook al zijn ze niet leeg. Dit heeft te maken met mogelijke lekkage van een oude batterij. Doe je dit niet en gaat de batterij lekken, dan bestaat de kans dat het display defect raakt. Dat is een duur onderdeel, terwijl batterijen slechts €5,- kosten. Zet dus even een goede reminder voor jezelf om dit op tijd te vervangen.
Loop de bevestigingsbouten 1x per maand na
Loop de bevestigingsbouten waarmee de voorpoot aan het frame zit even na, want die kunnen door gebruik los trillen. 1x per maand met de schroevendraaier aandraaien is voldoende. Het is wel belangrijk dat je dit checkt, anders kan de machine letterlijk door zijn hoeven zakken.
Bij het hogere model (Model E) is het belangrijk dat de bevestigingsschroeven van de achterpoten ook even nagelopen worden. Deze zijn namelijk handmatig gemonteerd en kunnen daardoor ook los trillen. Bij het lage model (Model D) is dit niet nodig, want dit is al in de fabriek gedaan.
Update je firmware en software
Wij hebben de firmware en software van de display in eigen beheer en brengen regelmatig nieuwe updates uit. Controleer regelmatig of je de laatste versie hebt. Dan weet je zeker dat je voor optimale veiligheid gaat en het verbetert de prestaties van de gebruiker.
Meer tips over onderhoud?
Ben je visueel ingesteld, bekijk dan deze video's:
Over het schoonmaken van je hele machine.
Over het schoonmaken van het wiel.
Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen met het onderhouden van je roeimachine. Wanneer je jouw machine goed en regelmatig onderhoudt, gaat hij veel langer mee. Wil je nog aanvullende informatie over het onderhoud? Bij elke machine krijg je een handleiding meegeleverd, maar ben je dit kwijt of lees je hem liever online, dan vind je hier alle handleidingen per model.