Trainen met je hartslag
Hartslagtraining is een prima manier om de progressie en fitheid te volgen. Tegenwoordig is er een groeiend aantal fitnessapparaten om je hartslag te meten: borstbanden, horloges en zelfs inzetstukken die je in je korte broek kunt stoppen. Voor ieder wat wils dus.
Wearables
De horloge-achtige hartslagmeters worden steeds populairder omdat ze comfortabel en handig zijn en een continue hartslagmeting kunnen bieden, van training tot dagelijkse activiteiten. We merken echter dat ze moeite hebben met de nauwkeurigheid tijdens roeien of skiën, vanwege de pezen die buigen tijdens het trainen. Voor deze sporten is het daarom slimmer om een borstriem te gebruiken voor betere nauwkeurigheid.
Wat doe je ermee?
Veel hartslagmeters kunnen draadloos verbinding maken met de PM4 (via ANT + technologie) en PM5 (via Bluetooth of ANT + technologieën), waardoor u tijdens uw training uw beats per minuut (bpm) kunt bekijken. (De PM3 kan worden gekoppeld aan Polar hartslagapparaten met een verbindingskit.) Hartstikke mooi, al die hartslaggegevens. Maar wat doe je er mee? Hartslagtraining kan erg handig zijn voor sporters die de intensiteit proberen te meten en goed op dit soort gegevens reageren. Voor anderen voelen hartslaggegevens als voor de hand liggende feedback: hoe hoger de intensiteit, hoe hoger de hartslag. Veel werknemers hier bij Concept2 kiezen ervoor om te trainen met waargenomen inspanning in plaats van hartslagmeting als een eenvoudiger intensiteitsmeter. Hartslagcijfers kunnen worden beïnvloed door factoren die geen verband houden met fitness: slaap, eten, stress. Toch blijft hartslagmeting populair bij het meten van fitness.
Hoe kan deze informatie nuttig zijn?
Je hartslagzones
Hoewel we wat begeleiding bieden bij training met hartslag, is het moeilijk om advies te geven over specifieke doelaantallen gezien de verscheidenheid aan beschikbare trainingstheorieën en variaties in fysiologie van persoon tot persoon. Het oude axioma van het aftrekken van je leeftijd van 220 om je maximale hartslag te vinden, was op zijn best een schatting. Onze trainingshartslagbereik (THRR) trainingsinformatie is afkomstig uit een onderzoek uit 2002 dat volgens ons nuttiger is.
Wat je doelhartslag en -zones zouden moeten zijn, is een zeer individuele berekening. Als je van plan bent je hartslag te gebruiken voor je training, raden we je aan contact op te nemen met je arts voordat je begint. Sommige personen gebruiken monitors voor zeer specifieke hartaandoeningen die medisch toezicht vereisen, maar iedereen kan profiteren van deze gesprekken met een arts om de aerobe, anaërobe en herstelzones het best te meten. Een arts kan een stresstest uitvoeren om je maximale hartslag voor je te bepalen.
Hartslag trainingsschema's
Een goede opbouw van training omvat korte intervallen, lange intervallen, korte rustintervallen, variabele intervallen, langer vast werk en langer variabel werk. Hoeveel van elk van deze soorten trainingen je wil doen, hangt af van je persoonlijke doelen. Onze trainingsgids kan je helpen bij het opstellen van je plan.
Hartslagtrainingszones zijn afhankelijk van het type training. Aërobe trainingen omvatten de langere trainingen en variabele trainingen. Anaërobe drempeltraining is eveneens toepasbaar en kan het beste worden gebruikt voor korte intervallen en korte rustintervallen. Uit onderzoek blijkt dat intervaltraining met hogere hartfrequenties voor kortere tijdstippen aanzienlijke voordelen biedt.
Voortgang meten
Misschien is een van de meest effectieve toepassingen van hartslaggegevens om deze te combineren met de kracht van de PM om de verbetering van uw conditie te meten. De PM geeft je voortdurend gegevens over je trainingsinspanning, zodat je deze kunt gebruiken om je voortgang te testen. Voer met regelmatige tussenpozen dezelfde training uit met dezelfde intensiteit - en als je conditie verbetert, zou je moeten zien dat je hoorsnelheid voor die training daalt. Als je je hartslag in de loop van de tijd registreert, krijg je een langetermijnvisie op je succes.
Hartslagtraining is geen vervanging voor medisch advies, maar kan een puzzel zijn die de algehele gezondheid aangeeft. Neem onmiddellijk contact op met je arts als je aanzienlijke veranderingen in je hartslag, waargenomen inspanning of kortademigheid opmerkt.
En we zeggen het nog een keer: als je van plan bent je hartslag te gebruiken voor je training, raden we je aan contact op te nemen met je arts.