Bij roeien heeft het lichaam drie contactpunten met de roeimachine of de boot: de handen, de voeten en de billen. Na verloop van tijd kunnen deze punten oncomfortabel gaan aanvoelen. Gelukkig kan je gebrek aan comfort voor een groot deel tegengaan met kleine ingrepen – en geduld!
De Handen
Het is geen verrassing dat roeien best zwaar kan zijn voor de handen. Vaak ontstaan eerst blaren en dan eeltplekken. Het goede nieuws is dat eelt bescherming biedt: als je eelt hebt op je handen heb je er minder last van dan in het begin. Ook met eelt moet je voorzichtig zijn met het verlengen van je roeitijd – vooral als het vochtig of warm is, want dan krijg je sneller blaren. Je moet de tijd dat je roeit langzaam opbouwen. Zorg er ook voor dat je eeltplekken niet te dik worden. Knip of schuur de bovenste laag dode huid weg als dat nodig is.
Handschoenen of geen handschoenen?
Het dragen van handschoenen tijdens het roeien is een persoonlijke keuze. Klanten die de voorkeur geven aan handschoenen vertellen ons dat handschoenen voor gewichtheffen goed werken.
De voeten
Van de drie contactpunten hebben de voeten het waarschijnlijk het makkelijkst – ze hoeven niets vast te grijpen, hebben geen last van lichaamsgewicht en hoeven niets op te vangen. Voor het beste comfort is het toch belangrijk om goede sokken en schoenen te kiezen. Kies geen schoenen die te breed zijn bij de hiel of die een te hoge hiel hebben. Brede hielen kunnen van invloed zijn op hoe goed de schoen past in de roeimachine en te hoge schoenen kunnen je achillespees irriteren bij het afmaken van de haal.
Schoenen of Geen Schoenen?
Net als bij handschoenen is het wel of niet dragen van schoenen een persoonlijke keuze. Als je liever zonder schoenen roeit kan je wellicht een dikkere sok uitproberen voor meer grip. Als je wat opvulling nodig hebt achter je hielen, probeer dan een stuk schuimrubber, bubbeltjesplastic of een paar doeken gewikkeld om de basis van het voetenbord.
Flexfoot Instellen
Het vastbinden van je voeten op de juiste plaats heeft invloed op het comfort van je voeten en je zitcomfort. Over het algemeen moet je je hiel zo plaatsen op het voetenbord dat de band over de bal van je voet gaat. Als je zonder schoenen roeit moet je je voeten wellicht hoger plaatsen. Ben je niet zo flexibel bent of heb je extra gewicht rond je middel? Dan moet je je voeten wellicht juist lager plaatsen. Zorg ervoor dat je je voeten niet zo laag plaatst dat je hamstrings oncomfortabel tegen de zitting komen, waardoor de bloedcirculatie naar je billen afgekneld wordt.
De Billen
De billen hebben veel te doen tijdens het roeien. Ze ondersteunen je lichaamsgewicht, fungeren als draaipunt, nemen deel aan de roeibeweging zelf en er wordt de hele tijd op ze gezeten. Zijn je billen niet blij zijn tijdens het roeien? Dan is de rest van je dat waarschijnlijk ook niet.
Welk type zitting mensen fijn vinden of niet varieert net zoveel als het lichaamsdeel in kwestie. Je kan het beste maar experimenteren. Heb je extra vulling nodig? Probeer dan een opgevouwen handdoek of een stuk bubbeltjesplastic. Je kan ook ons zitkussen proberen of onze roeishorts, die net op een andere plek vulling hebben dan fietsbroeken. Als je extra vulling hebt geprobeerd en de billen raken verstijfd tijdens het roeien, probeer dan minder opvulling te gebruiken: teveel kan kramp en verdoving veroorzaken. Heeft je staartbot het echt zwaar? Zorg dan dat het zitgedeelte correct op de monorail is geplaatst. De holte hoort aan de achterkant van de zitting te zitten om plaats te maken voor het staartbot.