Zo hou je je sporters ook in de winter aangehaakt: indoor roeien op Terschelling | Concept2

Zo hou je je sporters ook in de winter aangehaakt: indoor roeien op Terschelling

Thumbnail image of author
Feb 18, 2025

Het is een uitdaging die elke sportschoolhouder of coach herkent: hoe houd je je sporters betrokken als hun favoriete buitenactiviteit stil ligt? De import-Terschellinger Brock Sampson vond het antwoord in de RowErg van Concept2. Met een mix van technologie, meetbare resultaten en persoonlijke aandacht houdt hij stoere sloep-roeiers ook in de winter gemotiveerd. Dit is zijn verhaal.

Mijn start als roeicoach

In 2008 begon ik met coachen in Amerika. Ik ontwikkelde roeiprogramma's, gaf instructie en coaching op zowel recreatief als elite-competitief niveau, inclusief speciale programma's voor mensen met beperkingen. In 2016 zetten mijn vrouw en ik een grote stap; we verhuisden naar Nederland. In Nijmegen startte ik Rowing Without Limits, een stichting die de roeisport toegankelijk maakt voor iedereen. Later kwam daar RoBox Fitness bij, waar ik me met name richtte op olympisch roeien.

De sprong naar een eiland

Maar het stadsleven begon te knellen. Mijn vrouw Naomi en ik waren de 'betonnen jungle' zat. Je kent het wel: identieke huizen, postzegeltuintjes, 2,5 kind, bakfietsen, de eeuwige drukte. We verlangden naar ruimte, naar natuur en wat meer avontuur. Toen kwam Terschelling in beeld. Een grote stap - want wat moet een roeicoach op een eiland? Maar we waagden de sprong, samen met onze zoon van inmiddels vier jaar.

Een onverwachte kans

Naomi vond snel haar draai als pedagogisch begeleidster voor mensen met gedragsproblemen. Maar ik, wat moest ik als roeicoach? Ik had mijn roeimachines in de opslag gezet en dacht: dit wordt lastig. Tot ik in gesprek raakte met Island Gym. 'Brock', zeiden ze, 'dit eiland ademt roeien. Sloeproeien zit in ons DNA. Maar in de winter ligt alles stil. Waarom probeer je niet indoor roeien te introduceren, om de teams fit te houden in de winter?’

Eilanders en hun passie voor roeien

Die machines kwamen dus mooi van pas. Ik richtte een trainingsstudio in en nodigde de eerste sloeproeiers uit. Wat een atleten zijn dat. Ik denk dat de manier waarop sloeproeiers roeien een beetje inefficiënt is, maar ze werken keihard en hebben die no-nonsense mentaliteit die bij eilanders hoort. De roeitechniek op een machine is aanmerkelijk anders dan in een sloep, maar ze pakten het razendsnel op.

Trainen met moderne technologie

Voor de trainingen gebruik ik de ErgZone-app. Daarmee programmeer ik workouts die cardio en kracht combineren. We werken met 'undefined rests' - dat houdt het spannend. En competitief zijn ze. Ze dagen elkaar constant uit, pushen elkaar naar een hoger niveau. Precies wat je wilt als coach.

Betrouwbaar materiaal voor effectieve training

Waarom ik voor de machines van Concept2 koos? Om te beginnen: de meeste roeiverenigingen in Amerika gebruiken Concept 2-apparatuur. In mijn jaren als coach heb ik ook met andere apparaten gewerkt. Van RP3 tot de WaterRower – ik ken ze allemaal. RP3 is een geweldige roeier, maar is duur en lastig in onderhoud. Voor het werk dat ik doe – mensen kennis laten maken met roeien en snel effectieve trainingen opzetten – heb ik betrouwbare werkpaarden nodig. Machines die je neerzet en die het gewoon doen. De RowErg van Concept2 is perfect voor een omgeving waar je vlot en effectief wilt trainen. En de service? Die is ongeëvenaard.

Een nieuwe dimensie in roeisport

Het mooiste is dat de teams niet alleen fit blijven. Ze ontdekken een nieuwe kant van hun sport. Dat enthousiasme, die energie - die nemen ze straks weer mee het water op. En ik? Ik kan mijn passie voor roeien delen op een plek waar de zee en de wind het ritme bepalen. Soms moet je gewoon een sprong wagen.

Ontdek de mogelijkheden

Wil je ook jouw leden het hele jaar door betrokken en in topvorm houden? Ontdek de veelzijdigheid van de RowErg, BikeErg en SkiErg en til je training naar een hoger niveau. Stuur een mailtje of bel naar 020-3 450 010. We leren je graag kennen.

 

RSS Icon (Opens in a New Window) Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts