Bouwen aan spierkracht na een blessure: veilige routines op de BikeErg | Concept2

Bouwen aan spierkracht na een blessure: veilige routines op de BikeErg

Thumbnail image of author
Sep 02, 2024

Het herstellen van een blessure kan soms enorm ontmoedigend zijn, dat weet jij als sportschoolhouder of crossfitboxeigenaar als geen ander. Met de juiste aanpak en betrouwbare hulpmiddelen zoals de BikeErg, kunnen je sporters echter veilig en effectief spierkracht opbouwen zonder het risico op nieuwe blessures. In deze blog geeft Dries Beer van Concept2 je praktische tips en richtlijnen om je sporters optimaal te ondersteunen in hun herstelproces.

Begin met een rustige start

Na een blessure is het zaak om het lichaam eerst goed de tijd te geven om weer aan fysieke activiteit te wennen. Laat je sporters starten met een training van lichte intensiteit op de BikeErg, waarbij ze korte sessies van tien minuten tot maximaal een kwartiertje aanhouden. Dit helpt de spieren op te warmen en geleidelijk aan kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen zonder overbelasting.

Luister naar het lichaam

Het lichaam geeft signalen af die aangeven wanneer het te ver gaat. Moedig je sporters aan om naar die signalen te luisteren, ze zijn er niet voor niets! Pijn is een duidelijke indicatie dat ze moeten stoppen en bij jou aan de bel moeten trekken. Misschien moeten jullie samen de training heroverwegen. Laat ze bijhouden waar en wanneer ze pijn ervaren, zodat je hun routine kunt aanpassen om verdere schade te voorkomen. Twijfel je? Verwijs je sporter dan vooral door naar een fysiotherapeut of schakel de hulp in van een collega-professional.

Geleidelijke progressie is de sleutel

Het verhogen van de intensiteit en duur van de trainingen moet geleidelijk gebeuren. Voer de trainingstijd bijvoorbeeld elke week met vijf minuten op en verhoog de weerstand op de BikeErg met kleine stapjes. Deze geleidelijke aanpak zorgt ervoor dat spieren en gewrichten de tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe belasting.

Focus op correcte techniek

Het uitvoeren van oefeningen met de juiste techniek is noodzakelijk om nieuwe blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je sporters tijdens het gebruik van de BikeErg een goede houding aannemen: een rechte rug, ontspannen schouders en een gelijkmatige trapbeweging. Dit helpt niet alleen blessures te voorkomen maar verbetert ook de effectiviteit van de training.

Integratie van krachttraining

Naast cardio-oefeningen op de BikeErg, is het belangrijk om krachttraining toe te voegen aan de routine. Oefeningen met lichte gewichtjes, weerstandsbanden of alleen lichaamsgewicht kunnen helpen om spierkracht op te bouwen. Dit moet echter zorgvuldig en onder begeleiding gebeuren om verdere schade te vermijden.

Rust en herstel

Rust is net zo belangrijk als actieve training. Plan voldoende rustdagen in het trainingsschema om het lichaam de kans te geven te herstellen. Gebruik deze dagen voor passieve herstelmethoden zoals stretching, foam-rolling of yoga. Dit bevordert spierherstel en vermindert de kans op overbelasting.

Meer weten?

Benieuwd of de BikeErg – of de SkiErg of de RowErg – bij jouw sportschool past? Neem even contact op. Stuur een mailtje of bel even naar 020-3 450 010. We leren je graag kennen. We maken na gesprek graag offertes op maat, zodat je kunt vergelijken wat de kosten zijn.

Workout of the Day

Zoek je inspiratie om je sporters te motiveren? Elke dag bieden we een training aan zodat je je trainingen afwisselend houdt. Al deze workouts zijn geschikt voor de RowErg, SkiErg of BikeErg. Schrijf je hier in om de Workout of the Day te ontvangen!

 

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts