De kunst van effectief roeien: verbeter je techniek met de RowErg | Concept2

De kunst van effectief roeien: verbeter je techniek met de RowErg

Thumbnail image of author
Apr 15, 2024

Roeien op de RowErg is een uitgebalanceerde fysieke activiteit die het hele lichaam traint. Dries Beer, manager bij Concept2 Benelux, neemt je mee door de biomechanica van het roeien en legt uit hoe je je sporters kunt helpen hun techniek te perfectioneren.

De basis van een goede roeitechniek

Roeien op de RowErg kan worden opgedeeld in drie fasen: de catch, de drive en de recovery, ofwel het herstelmoment. Deze fasen vormen samen een cyclus die, mits correct uitgevoerd, zorgt voor een efficiënte en effectieve workout. Begin met de catch-fase waar de armen gestrekt zijn, het bovenlichaam naar voren leunt vanuit de heupen, en de schenen verticaal zijn. De hielen mogen iets oplichten als dat prettig is.

De drive en de finish

Tijdens de drive start de roeier met het krachtig duwen van de benen, gevolgd door het naar achteren bewegen van de rug en ten slotte het buigen van de armen. Bij de finish leunt het lichaam licht achterover met een aangespannen core, de benen gestrekt en de hendel net onder de ribben. Zorg ervoor dat de schouders ontspannen en laag blijven en de grip ontspannen is.

Het belang van de recovery

De recovery is belangrijk om voor te bereiden op de volgende slag. Begin met het strekken van de armen, leun dan vanuit de heupen naar het vliegwiel toe, en buig ten slotte de knieën om soepel terug te glijden naar de catch-positie. Deze sequentie zorgt voor een vloeiende overgang en helpt je sporters om hun kracht efficiënt te gebruiken.

Veelvoorkomende fouten

  • Roeien is geen armworkout. Een hardnekkig misverstand is dat roeien voornamelijk een armworkout is, terwijl 70 procent van de inspanning van de benen moet komen. De benen zijn de sterkste spieren van je lichaam, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je sporters voelen dat hun benen moe worden, niet hun armen. Let er dan ook op dat ze de drive initiëren met hun benen.
  • Verkeerde volgorde. Je moet dus met je benen beginnen te duwen, en tijdens de drive – de haal – is de volgorde: benen, rug, armen. Bij de recovery, als je weer naar voren gaat, is de volgorde juist omgedraaid: armen, rug, benen.
  • Gespannen schouders. Voorkom dat sporters hun schouders gespannen houden. Zorg dat de schouders hangen als ze het bankje naar achteren schuiven. Net zoals bij een deadlift, waar je ook eerst je benen omhoog brengt terwijl schouders en heupen in dezelfde positie blijven.
  • Gebogen armen. Een andere fout is dat mensen hun armen gebogen houden, alsof ze de beweging met hun biceps proberen te maken, in plaats van de armen gestrekt te houden.
  • Duimen bovenop: Veel mensen houden de hendel vast met hun duimen op de handgreep. De bedoeling is dat je je duimen onder de hendel houdt, net zoals bij een fietsstuur.
  • De rug te veel buigen. Tenslotte zien we dat veel sporters aan het eind van de haal helemaal met hun rug naar achteren leunen, wat veel kracht kost om weer omhoog te komen. Je zou met je schouders net achter het bankje moeten eindigen, maar helemaal doorvallen is niet de bedoeling. Bovendien zou je in de herstelfase niet met je schouders helemaal naar voren moeten leunen. De torso beweegt wel, maar die beweging moet vanaf de heup komen, niet door vanaf het bovenste gedeelte van de rug te buigen.

Aandachtpunten

Laat je sporters experimenteren met de weerstand van de roeimachine en verschillende weerstandsniveaus uitproberen. Het aanpassen van de weerstand kan je training diversifiëren en je helpen om verschillende aspecten van je fitheid te verbeteren. Vergeet niet de dragfactor in de monitorinstellingen te controleren voor consistente weerstand, ongeacht de machine waar je op zit. De dragfactor 100 bereik je op sommige roeimachines bij een instelling van 7, terwijl je op andere machines dezelfde weerstand al bij stand 4 hebt.

Meer weten?

Benieuwd welk Erg-apparaat het best bij jouw sportschool past? Neem even contact op. Stuur een mailtje of bel even naar 020-3 450 010. We leren je graag kennen. We maken na gesprek graag offertes op maat, zodat je kunt vergelijken wat de kosten zijn.

Workout of the Day

Zoek je inspiratie om je sporters te motiveren? Elke dag bieden we een training aan zodat je je trainingen afwisselend houdt. Al deze workouts zijn geschikt voor de RowErg, SkiErg of BikeErg. Schrijf je hier in om de Workout of the Day te ontvangen!

RSS Icon Subscribe to RSS Feed ›

Latest Posts