Dit is waarom roeien goed is voor je brein
Roeien vereist fysieke inspanning, maar gaat veel verder dan dat. In de vorige blogs legden we al uit wat voor invloed roeien heeft op je gezondheid en je lijf. Vandaag focussen we op het mentale component, namelijk het brein.
Het vereist maximale concentratie
Voor roeien heb je volle focus nodig. Tijdens je training laat je al het andere achter je en heb je volle focus op het sporten. Roeien werkt perfect als afleiding van onze drukke levens. Ons hoofd staat altijd aan, maar door deze fysieke inspanning heb je je volle concentratie nodig en je hoofd schakelt de rest uit. Het maakt niet uit of je nu 10 minuten roeit of een vol uur, je zet jezelf ertoe om je dusdanig in te spannen dat je volledig opgaat in de training. Bij bijvoorbeeld hardlopen heb je ruimte om na te denken over andere dingen, maar bij roeien kom je op een punt dat je je volledig in moet spannen en door moet duwen. Volledige focus dus!
Je krijgt een heerlijk opgelucht gevoel na al die inspanning
Zowel de machine als de bewegingen nodigen uit en dat werkt motiverend. Doordat je volledig opgaat in het roeien, heb je daarna een heerlijk opgelucht gevoel. Je bent fysiek hard bezig en voelt je daarna geestelijk ontspannen. Voor sommigen werkt het als een soort meditatie, maar dan bereik je de mentale reset door inspanning in plaats van ontspanning.
Je werkt doelmatig
Hoewel roeien een fysieke sport is, vraagt een lange termijn aanpak om doelmatig werken. In de vorige blog over het meeste uit een roeimachine halen vertelden we al dat je het meeste uit jouw roeimachine haalt als je naar je doelen kijkt. Dat doelmatig werken heeft een groot mentaal aspect, doordat je bewust nadenkt over waar je naartoe wilt en hoe je dat gaat bereiken.